Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

5 międzynarodowych potraw ulicznych, których warto spróbować w okolicach Indianapolis

5 międzynarodowych potraw ulicznych, których warto spróbować w okolicach Indianapolis

Uzbrojony w wilczy apetyt, równie głodnego towarzysza i niewielki arsenał dostępnych bez recepty środków wspomagających trawienie, odwiedziłem w weekend inauguracyjny Międzynarodowy Festiwal Żywności w Saradze, aby spróbować ulicznego jedzenia od kilkunastu sprzedawców reprezentujących kuchnie z całego świata. świat. Food trucki, firmy cateringowe i restauracje typu food court w Saradze sprzedawały dania na wynos, zwykle sprzedawane głodnym ludziom na ruchliwych ulicach od Manili po Bogotę. Mój partner i ja jedliśmy przez zatłoczony parking, dopóki sprzedawcom nie zabrakło jedzenia i nie rozpętała się ulewa. Kazał ludziom spieszyć się do samochodów. Po długim przeżuwaniu i myśleniu znalazłem pięć ulicznych potraw, które warto poszukać.

Lumpia, Bistro Bay Area

Te filipińskie sajgonki składają się z posiekanej marchewki, kapusty i mielonej wieprzowiny szczelnie zamkniętych w cienkim jak papier opakowaniu wonton, smażonym w głębokim tłuszczu w celu uzyskania chrupkości. Mięso i warzywa są zdrowym i orzeźwiającym odpowiednikiem chrupiących wontonów.

Sama Lumpia nie ma wybuchowego smaku, ale jest idealnym naczyniem do maczania agre dulce, słodko-kwaśnego sosu, który najwyraźniej tworzy więcej miejsca w żołądku na kolejny kęs smażonego ciasta. Gdyby najbystrzejsze umysły świata zebrały się w laboratorium, aby zaprojektować przenośne jedzenie uliczne, które można maczać, prawdopodobnie wyglądałoby to mniej więcej tak.